A l’Institut Josep Brugulat de Banyoles sempre hem defensat l’educació  a través de la música d’una forma plena i integral apostant per un treball de la matèria no només d’una forma teòrica sinó portant a terme un treball pràctic amb els adolescents que els ajuda a desenvolupar-se en l’àmbit artístic musical, fomentant també l’educació dels valors i de les emocions.

 

Tant a l’ESO com a la modalitat del  Batxillerat d’Arts Escèniques Música i Dansa, la percussió corporal  ajuda als  alumnes a fer música d’una forma pràctica, rigorosa, lúdica i seriosa al mateix temps. Aprendre una coreografia i veure’n el resultat en equip reforça l’autoestima, genera consciència de cooperació i dona protagonisme a tots i cadascun dels membres del grup. Tot això  sumat a un treball de concentració i  memorització molt importants on la seqüenciació rítmica n’és l’eix vertebral, així com la  situació del cos en l’espai i la  lateralitat….. aspectes de gran valor pel desenvolupament  cognitiu dels nostres alumnes.

 

Hem aplicat un mètode de treball creat pel percussionista  i musicoterapeuta Santi Serratosa que s’anomena SSM (Senyalització, Seqüenciació, Música) i consisteix en ensenyar els patrons rítmics de manera pràctica en temps real,  estructurar els ritmes  en seqüències i finalment, l’objectiu més important: fer música.

 

El passat mes d’octubre en Santi  va realitzar un taller de percussió corporal al nostre centre i ens va proposar una coreografia que, posteriorment, vam treballar en les matèries optatives de música  de 3r i 4t d’ESO i els alumnes de 1r i 2n  de  Batxillerat d’Arts escèniques, Música i Dansa. El tema escollit va ser Something just like this de Chainsmokers & Coldplay; un tema actual i atractiu per als alumnes i que ofereix una lletra suggeridora i adient per treballar el reforç de l’autoestima.

 

El treball musical es va portar a terme a l’estudi de gravació d’en Robert Fàbrega, a Banyoles, on els alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques Música i Dansa van gravar la cançó (la part instrumental i vocal); i la postproducció de l’àudio de percussió corporal va tenir lloc a la Fusteria Estudi, d’en Toni Pagès.

 

El dimecres 13 de desembre vam dirigir-nos  en un  dels molts indrets de gran bellesa  de l’Estany de Banyoles. A pocs graus de temperatura, però amb l’emoció de col·laborar en un projecte tan bonic hi vam gravar aquest vídeo que us mostrem. La filmació va anar a càrrec d’en Dani Subirà (drone) d’Air Fotonix; i el cantant Guillem Roma, qui ha fet l’edició posterior.

 

Aquest vídeo vol ser un repte per a totes aquelles escoles (Cicle Superior)  o Instituts que el vulguin portar a terme. S’inclouen vídeos  tutorials fets per en Santi Serratosa i la Mariona Castells. També unes fitxes pedagògiques per poder treballar l’autoestima a les tutories, de manera transversal. Finalment, les partitures i l’àudio en mp3 per si es vol realitzar el repte.

 

Podeu consultar la pàgina web d’en Santi Serratosa (www.santiserratosa.com) per demanar assessorament, tallers de formació per a professors o alumnes.

Animeu-vos a participar en aquest repte tan meravellós! I si finalment aconseguiu realitzar-lo, us agrairem que ens feu arribar l’enllaç del vostre vídeo a fi que en puguem fer difusió.