top of page

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE REALITZAT AMB EL COMPOSITOR PACO VICIANA A PARTIR DE LA SEVA ÒPERA “PUGES O BAIXES”

 

Quan en Paco Viciana em va proposar, el mes de juny de 2016, la possibilitat de fer un projecte educatiu a partir de la seva òpera, en estat de gestació i embrionari, “Puges o baixes” de seguida hi vaig veure una gran oportunitat pels alumnes dels estudis de Batxillerat artístic modalitat d’Arts escèniques, Música i Dansa. Una oportunitat que el compositor, molt amablement, ens oferia per tal de poder seguir les diferents etapes i evolució de la seva primera òpera.

Jo coneixia el compositor d’anys enrere (els nostres fills grans anaven a la mateixa classe) i li coneixia la seva trajectòria musical i artística i sabia que aquest treball conjunt podria ser molt enriquidor pels nostres alumnes, perquè coneixia la seriositat amb la que treballa (gràcies a altres col.col·laboracions que havia fet amb l’institut de forma altruista, explicant com és el procés de composició...) i la qualitat dels seus treballs musicals.

 

Amb en Paco Viciana vam estructurar el projecte educatiu en diferents parts de les quals els alumnes n’han estat partícips i han pogut anar seguint tot el procés de creació de l’òpera, càsting, assajos i explicacions del mateix compositor.  El projecte l’hem portat a terme amb els alumnes de primer de Batxillerat i l’hem emmarcat dins la matèria “Llenguatge i pràctica musical” (matèria de la modalitat del Batxillerat d’Arts escèniques, música i dansa).

 

  1. El dimecres 28 de setembre vàrem anar a la Casa de Cultura de Girona per assistir al procés de Càsting de Girona (prèviament el compositor i el director escènic, Jordi Purtí, ja havien fet altres dies de càsting a Barcelona). Va ser una experiència única pels alumnes i també per mi, ja que mai havíem assistit a un càstig d’aquestes característiques. Malgrat ser una tarda maratoniana, ho vam trobar molt interessant i ens vam adonar que la gran majoria dels participants tenien una preparació musical i vocal elevada. A mi especialment em va emocionar la veu de l’Alba Bosch, amb una interpretació magistral d’una peça de  Debussy.

Vàrem poder constatar, també, la importància de la interacció del director escènic per tal que el cantant no només defensi la part musical sinó també la part escènica per fer arribar l’emoció del personatge interpretat. Ens vam adonar de la dificultat dels diferents cantants a l’hora d’afrontar un càsting però també de la dificultat per part del compositor i director escènic de triatge de cantants a partir de les seves qualitats vocals, interpretatives i escèniques. A mi especialment em va sorprendre  l’amabilitat i acolliment que en Paco transmetia als cantants, crec que molt diferent a molts dels càstings que es realitzen de forma força impersonal i distant.

                            

 

 

  1. El dijous 15 de desembre en Paco Viciana va venir a l’Institut per tal d’explicar-nos en primera persona el procés de composició de la seva primera òpera “Puges o baixes”, fent referència a diferents moments de la història de l’òpera  a nivell musical, històric, social i econòmic. Ens va explicar les característiques de l’argument, l’efecte catalitzador de l’ascensor, les característiques dels 16 personatges interpretats per 8 cantants……...Als alumnes els va agradar especialment poder gaudir de la presència del compositor i de les explicacions que ens va oferir. El compositor va demanar als diferents alumnes que redactessin un llistat de qüestions, aspectes que volien conèixer de més a prop, aspectes que els interessava….. per tal de poder fer una nova trobada i resoldre els diferents dubtes.

 

  1. El dijous 16 de febrer en Paco Viciana torna a l’institut. Jo prèviament li havia passat per escrit les qüestions que havien redactat els alumnes i ell venia amb els deures fets, és a dir s’havia preparat totes les qüestions per poder conversar amb els alumnes i per poder explicar-les. No va poder resoldre tots els dubtes dels nostres alumnes, però de nou, va ser molt interessant observar la interacció d’en Paco amb ells explicant-los il.lusionat, en primera persona, com estava portant a terme la composició musical, el llibret i les dificultats d’elecció dels diferents cantants així com moltes dificultats que poc a poc anava resolent com dificultats dels  primers assajos però sobretot la gran dificultat que suposa en aquest país arribar a produir una obra d’aquesta envergadura i característiques i la dificultat que suposa no només fer front a la composició i direcció musicals, sinó la recerca de recursos econòmics per finançar el projecte i poder-lo dur a terme a l’escenari.

 

  1. El dimarts 18 d’Abril, convidats pel compositor, assistim a un dels assajos que es porten a terme al Centre Cívic Zona Nord de Barcelona. Hi assistim els diferents alumnes, la meva companya de departament de música de l’Institut, la Mònica Pozo i jo. Novament una jornada molt interessant, tant pels nostres alumnes com per les dues professores de música de l’Institut  Josep Brugulat. Aquí ens adonem i ens fem conscients de  la complexitat musical farcida de textures contrapuntístiques, dissonàncies, registres amplis….. que requereixen un gran domini per part dels cantants així com altres complexitats  que han d’anar superant plegats, a nivell musical, a nivell de moviment escènic, a nivell d’interpretació………. Hi ha la pianista i tots els cantants excepte un dels tenors. Els alumnes prenen nota de diferents moments, del que els sorprèn, del que pensen…. Els alumnes surten de l’assaig alguns d’ells amb ganes de cantar, amb ganes de fer classes de cant, símptoma que no han quedat indiferents davant la interpretació musical. Ens fem conscients, tots plegats, del canvi substancial que suposa un petit gest en la interpretació escènica per tal que arribi l’emoció requerida a l’espectador. Els alumnes constaten com és realment un assaig a dos mesos vista de l’estrena de l’òpera.

 

  1. El dijous 25 de maig en Paco Viciana realitza l’última trobada amb els  alumnes. Els parla del Verkami que ha fet per tal de buscar recursos econòmics per poder portar a terme el projecte de l’òpera. Els alumnes parlen de com van viure l’assaig i en Paco els explica que l’interessa molt que escriguin cadascun d’ells una valoració personal de com han viscut tot el procés.

 

  1. ESTRENA DE L’ÒPERA EN EL MARC DEL FESTIVAL APHONICA DE BANYOLES EL DISSABTE 1 DE JULIOL DE 2017 A LES 21 HORES A L’AUDITORI DE BANYOLES. Hi assistim les dues professores de música, la Mònica i la Montse, és emocionant veure com culmina tot el procés. Com que és un procés que hem anat seguint de prop et fas molt conscient de les moltíssimes dificultats que suposa poder arribar a estrenar. Estrenar en sí ja és una gran fita, una fita que creiem que en molts moments ha estat una quimera pràcticament impossible pel mateix compositor, impossible perquè després d’una dificultat n’ha sorgit una altra. Estrenar, en aquest cas, suposa un treball maratonià per part de tots els que l’han fet possible. Estrenar una òpera de creació pròpia en aquest país, suposa una lluita, en aquest cas del  compositor, per tal de fer no només allò pel qual està preparat (que és la composició musical) sinó una lluita a contracorrent per poder aconseguir la financiació requerida per un producte qualificat i cultural. Un país on la cultura es paga cara i es financia poc per part de les diferents institucions. Constatem el gran canvi que hi ha hagut des del 18 d’abril al dia de l’estrena, les veus molt més empastades, amb un domini ple de la partitura amb totes les dificultats especialment contrapuntístiques, harmòniques, de dicció…… amb molt més domini de l’escena i de la psicologia del personatge. Ens fem conscients de la gran feina que tots plegats han fet (cantants, pianista, violinista, director escènic, director musical i compositor), aconseguint un producte de gran qualitat musical. Desitgem que es pugui presentar en propers festivals i molts altres escenaris. Per la nostra part  i com a educadores, hem de dir ha estat un gran plaer poder treballar i portar un projecte educatiu amb un compositor de primera fila i categoria com és en Paco Viciana. Ha estat molt instructiu pels nostres alumnes del Batxillerat d’Arts escèniques, música i dansa podem afirmar que han crescut a nivell intel.lectual i musical amb aquest projecte. Hem constatat la rigorositat del treball constant d’en Paco Viciana, un treball silenciós dins el seu estudi, un treball constant que es plasma amb una gran musicalitat a sobre l’escenari. Felicitem a en Paco, en Jordi i tot l’equip de cantants i músics que han portat a terme l’òpera “Puges o baixes”.  

 

Moltes gràcies Paco

Montse Andreu

bottom of page